Tankar kring iPhone 11

Det stora med gårdagens Apple-event var inte de nya produkterna, det var priset.

Igår var det Apple-vaka och företaget presenterade deras nya iPhones, Apple Watch och iPad.
Jag skulle nog säga att det var bra uppdateringar, men mest kosmetika, vilket jag tror att Apple själva också kände. De plöjde igenom presentationen om varje produkt ganska snabbt och det som egentligen tog lång tid var att det var en hel del produkter att pressa igenom.
På det hela kan vi säga att iPhone 2019 handlar om imponerande kameror plus en supersnygg ny färg: Midnight Green. Det är egentligen det. Visst, mobilerna har bättre till mycket bättre batteritid, starkare processor och de har gått över till Pro i namnet på flaggskeppsmodellerna.
Annars var det just kameror som var grejen.

Men, det var inte så mycket det tekniska som var det stora i gårdagens presentation. Det som stod ut mest var faktiskt priset.
För första gången så sänkte Apple priset på deras mass-konsumentprodukt (iPhone 11) med 50 dollar, från 749 till 699. De har ju under hela 2018 och 2019 jobbat stenhårt med inbytesprogram för iPhone XR och kanske fattat att de helt enkelt nått smärtgränsen för vad en mobil bör kosta.
iPhone 11 Pro ligger dock på samma 999 respektive 1099 dollar. De ligger ändå i paritet med alla andra stora mobiltillverkare med deras värstingmodell och det är väl där det ska ligga i så fall. Men som sagt, att de sticker ut hakan och sänker priset på deras mest sålda modell från i fjol är ett ganska ovanligt steg för ett företag som inte skäms för att ta 900 kronor för en USB-kabel.

Det var dock inte bara iPhone 11 som stack ut prismässigt.
Även Apple Arcade, Apples nya prenumerationstjänst för spel, är väldigt aggressivt prissatt till endast $4,99 i månaden (59 kr här i Sverige). Det är ungefär som priset på en stor latte på Espresso House.
Har du en iPhone och tillexempel en Apple TV, och gillar att spela spel, så känns det faktiskt som en självklarhet att skaffa Apple Arcade. Du får 100 spel vid introduktionen av tjänsten den 19:e September och hela familjen kan använda tjänsten för bara 59 kr. Nu är jag inte superinne på att spela själv, så det är inte riktigt något för mig. Men jag tycker ändå att de spel jag sett från Apple Arcade ser imponerande ut. Så hade jag varit typ 20 år yngre (då jag faktiskt spelade spel), hade jag skaffat detta omedelbart.

När det gäller Apple TV+ är Apple ännu mer aggressiva skulle jag säga. När Netflix nu kostar långt över 100 kronor per månad, och Disney+ kommer att lanseras för 70 kronor med hela Disneys katalog, inklusive Marvel, Star Wars och National Geographics så kändes Apple TV+ som en svårsåld produkt.
Det stora här är att de låter tjänsten vara gratis första året om du köper en ny Apple-pryl från och med igår. För mig är det väldigt logiskt. Köper du en mobil för 15.000, där iPhone 11 Pro ligger med vettig lagring, så är just Apple TV+ ett riktigt bra mervärde för de pengarna. Efter de första 12 månaderna kostar även den tjänsten 59 kr i månaden. På det året bör Apple ha skapat såpass mycket innehåll till kanalen att folk borde känna att det är värt att fortsätta prenumerationen.

För min del så är det inget uppdateringsår. Jag har min iPhone XS Max och tycker den presterar såpass bra att det inte finns någon anledning att byta ut den. När det gäller mobilkameran i iPhone 11-modellerna så är den sjukt imponerande, men samtidigt använder jag ju min Olympus OM-D E-M1 II för att ta foton i dagsläget. Så det är inte riktigt den stora deal breakern för min del.
Samma med min klocka. Det vore fint med en skärm som alltid är på, så man kan se tiden när man vill. Men det är inte funktionen som gör att jag måste byta ut min Series 4.
Men för de som behöver ny mobil och klocka, så är det just nu bästa året att byta upp sig säger jag. Får du med Apple TV+ i priset, så är det ju bara att tacka och ta emot.

En kommentar till “Tankar kring iPhone 11”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *