Fyra små saker jag saknar med en iPad

Jag har haft iPad sedan den släppes första gången 2010. Det är en grym skärm att konsumera saker på. Att läsa, surfa, se filmer eller YouTube.
För mig har iPad varit den där produkten som jag har i soffan, sängen eller på resan när jag inte ville ha med mig min datorn. På det viset har den varit riktigt bra.

Med åren har iPad blir mer och mer kraftfull och nu är den mer eller mindre en dator som du kan koppla på ett tangentbord till eller använda en penna på för att måla, skriva eller lättare markera saker.
Den har mer eller mindre suddat ut gränserna mellan en dator och en tablet. Något som ändå är helt otroligt för en så smidig produkt som iPad ändå är.

Genom åren har jag hört många klagat på att iPaden inte klarar av att ersätta ens dator. Där är jag väl både villig att hålla med och säga emot.

Det som gör att man kan säga emot det påståendet är att iPad inte är en dator. Enkelt. Det är som att säga att allt du kan göra på din dator ska du också kunna göra på din mobil eller kaffebryggare.
Operativsystemet på en iPad är inte skapad på samma premisser som på en dator. Så det är ingen dator.
På en dator kan du ha flera program och fönster öppna samtidigt och du kan dra saker från ditt skrivbord till ett program. Du använder datorn till de företagsprogram som du behöver inom ditt företag och du kopplar in datorn till en studio för att skapa en låt.
På din iPad fokuserar du oftast på ett program åt gången. Om det så är Safari eller redigera bilder i Lightroom eller skriva på ett dokument. Om datorn är till för att göra allt på en och samma gång, så är iPad till för att fokusera på en sak först och främst och sedan göra nästa sak. På det viset skulle jag säga att iPad är bättre för din kreativitet än vad en dator är. Här får du fokus på det du ska göra.

Själv är jag inte den som tycker att Apple MÅSTE föra över sina pro-program till iPad för att den ska bli intressant. Ärligt så tror jag de flesta pros ändå vill sitta vid en stor skärm och arbeta när de redigerar filmer, skapar 3D-modeller eller jobbar. Det är en ganska liten del av användarna som verkligen, verkligen behöver Final Cut Pro till iPad att den lilla gruppen användare kan köra programmet på en dator.
OM Apple väljer att portera programmet till iPad så är det väl mer för att ha det som tillfälligt arbete när man är ute och jobbar på fältet än när man sitter hemma och jobbar.

Men även om jag tycker iPad är en grym produkt, så är det ändå små, små saker som gör att jag inte kan dumpa min dator helt för att bara använda iPad – vilket jag gärna hade gjort.
Jag är inte den är videoredigeraren som behöver massa kraft eller musikern som behöver arbeta i 180 olika ljudspår.
Jag är en bloggare och fotoentusisast i första hand. Men vad är det då som gör att jag inte kan ta steget fullt ut?
Det är egentligen bara fyra saker som gör mitt personliga arbetsflöde svårare på en iPad.

Skärm

Jag kan leva med att man bara kan ha två Safari-fönster öppna sida vid sida på en iPad. Det funkar när jag är ute och reser.
I dagsläget blir arbetsflödet lite långsammare när jag jobbar på en iPad. Jag vill gärna ha ett par, tre fönster öppna för att kunna få överblick och jag är van att spara ner bilder på skrivbordet för att sedan dra in i inläggen.
Detta är dock saker som går att öva upp sig på. Att få ett bättre flyt i multi-tasking på iPad. Så det är jag inte orolig över.
Men det som verkligen gör att iPad haltar är att den inte kan hantera en extern skärm på ett vettigt sätt.
Kopplar du in en skärm till iPad idag så blir det en spegling i 4:3-format av iPad. Här hade det ju varit nice om arbetsytan tog upp hela skärmen så att den anpassade sig efter 27-tum istället för 13.
Det behöver inte vara så att hemskärmen på iPad ska ta upp hela den externa skärmen. Den kan fortfarande visas i 3:4 om det är meckigt att få till. Men just Safari borde agera efter skärmstorleken. Internet anpassar sig ju ändå till den skärm du har och det borde den även kunna göra på iPad via en extern skärm.
Hade detta gått hade jag gärna arbetat på just en iPad via en extern skärm hemma. För fokus blir så mycket bättre om jag bara kan ha en app uppe åt gången och att sitta 10 timmar vid en liten iPad-skärm är uteslutet.

Mikrofon

När jag spelar in poddar använder jag mig av två USB-mikrofoner (Blue Yeti X). Inte den bästa lösningen med just USB-mikrofoner ens för en dator visade det sig redan från början, men det funkar ändå på min Mac, så det är det jag har.
På en iPad kan du dock bara koppla in en mikrofon.
Här vore det ju nice om man kunde koppla in fler (via en USB-hub) för att göra iPad till den ultimata ”podd-datorn”.
Att spela in via Röstmemon eller GarageBand funkar ju fint, så då är det bara det där med att kunna ha två mikrofoner inkopplade via USBC-ingången som saknas. Det behöver inte ens vara så att man ska kunna dela upp talet på olika ljudspår. Det är inte viktigt för mig. Men jag kan bara ta upp ljudet från en av mikrofonerna. Det är där problemet ligger.
Fast du kanske har en bättre lösning än den jag har som funkar för att koppla in två mikrofoner till en iPad? Jag är villig att anpassa mig.
(Tidigare hade jag en förgrening och två myggor när jag spelade in, vilket funkade fint. Men ljudet blir så mycket bättre med riktiga mikrofoner har jag märkt, så jag vill gärna ha det från och med nu.)

Foto

Jag använder Bilder på både Mac och iPad för att hantera mina bilder. Så inga Adobe-program här inte.
Men problemet för mig just nu är att Apple inte tryckt ut stöd för de RAW-filer som de senaste Olympus-kamerorna har. Det gör att jag inte kan importera dessa direkt från kameran, utan måste konvertera dem på datorn till annat RAW-format först.
Ett enkelt stöd att få till kan tyckas. Men Apple har inte uppdaterat sitt stöd för Olympus RAW-filer sedan 2018. Så det ser inte ut att hända så mycket där.
Annars tycker jag att iPad är överlägsen datorn att redigera bilder på. Problemet är också att iPad ganska ofta gnäller på att lagringsminnet är fullt när man ska importera biler, vilket det inte är. Jag har 200 GB oanvänt lagringsminne på min iPad och ändå tycker den att 5GB är för mycket att tanka över. Inte lysande…

HTML

Sist är att HTML-delning inte är tillgängligt i de olika iOS-apparna. Detta är verkligen INGEN annan än jag som kommer att ha som problem. Så det är inget jag tror någon kommer att bry sig om. Men det är ett problem. För mig.
Det betyder att jag inte kan bädda in ljudspår från YouTube eller Apple Music i bloggen. Visst, YouTube och Spotify har stöd för URL-inbäddning i WordPress så den biten funkar. Men jag använder helst HTML för det är lite säkrare när URL-format ändras eller att en URL-från tillexempel SoundCloud inte blir lika bra anpassad efter skärmen som en HTML-kodad inbäddning.
Som sagt, det är garanterat bara jag som har problem med detta. Men det är ju min lista över det som gör MITT arbetsflöde svårare på en iPad och om Apple nu anser att iPad är en fullt duglig ersättare för en dator, så är det ju bara att göra även HTML-kodningen del av delningsknappen i iOS. Hur-svårt-kan-det-vara?

Slutsats

Det som hindrar mig från att bli helt iPad-anpassad som bloggare och känna att jag kan jobba med iPad mer än jag gör idag är som sagt iPads oförmåga att anpassa sig till en extern skärm, att jag inte kan koppla in fler mikrofoner, kamerahanteringen och inbäddning av ljud och filmspelare.
Inte den största listan direkt, men likväl en lista som gör att jag behöver släpa med mig min 16-tums MacBook Pro överallt än bara ta med mig min iPad.
Så nära men så långt borta.

Hoppas att två av dessa saker – skärmen och bildhanteringen – uppgraderas med presentationen av kommande operativsystemet under WWDC nästa månad. Ett bättre stöd för mikrofoner hade inte heller varit helt omöjligt att hoppas på, men tror begränsningarna där ligger i hårdvaran om jag ska vara ärlig.
Men två av fyra hade nog gjort att jag valt min iPad lite mer än jag gör idag.
Alltid något att önska sig från Apple-tomten.