För ett tag sedan skrev jag om fyra saker jag saknar med min iPad för att den ska funka som en ersättare för en dator.
När jag hittar hinder i mitt arbetsflöde brukar jag leta efter lösningar för att ta mig runt dessa hinder. Ibland går det, ibland går det inte. Men i detta fall har jag faktiskt hittat lösningar på två av dessa hinder för att kunna använda iPad som enda ”dator”.

RAW-import

Bilder i iOS och macOS har under de senaste åren inte uppdaterat sitt stöd för det RAW-format som Olympus-kameror använder. Då jag har en OM-D E-M5 III går det tyvärr inte att importera dessa RAW-filer till Bilder så de kan hanteras av iPad. (Om du fotar i JPG fungerar det dock).

Lightroom på iPad har dock stöd för nyare RAW-filer, så där funkar det att importera och redigera direkt på iPad. Men jag kör med just Bilder och känner att jag inte vill göra en flytt av alla mina bilder till en annan plattform.

På min Mac löser jag importen av RAW-filer igenom att konvertera bilderna via Adobe DNG Converter till DNG som då Bilder stödjer. Det blir ett extra steg i importen, men det går ganska snabbt och smidigt.
Nu i helgen upptäckte jag att jag även kan göra en liknande konvertering på iPad med hjälp av just Lightroom. På iPad är nämligen Lightroom gratis utan Adobes prenumerationstjänster om man bara vill redigera bilder och ha dem lokalt på iPaden.

För att konvertera RAW-filer som inte stöds av iOS gör du bara så här:

Importera bilderna från kameran / SD-kortet till Lightroom.
Markera bilderna som du vill exportera till Bilder via … > Välj > Alla foton / markera foton.
Klicka på Dela och sedan välj Exportera som…
I rullmenyn väljer du sedan formatet som du vill exportera till Bilder (JPG, TIF eller DNG).
Här väljer jag DNG och bilderna förs över till Bilder som RAW-foton.
Klart! (Glöm inte att radera de importerade bilderna i Lightroom, så de inte tar upp onödig plats på din iPad.)

Det blir som sagt ett extra steg att behöva gå via Lightroom för att importera bilderna även här. Men det gör det i alla fall möjligt att faktiskt importera de RAW-filer som Bilder i iOS inte stödjer vilket helt plötsligt gjorde det smidigt att importera och redigera bilder på iPad igen.

Podd

Jag skrev att det inte gick att koppla in två USB-mikrofoner till iPad vilket var viktigt för att spela in poddar. Det går fortfarande inte. Men det går att koppla in ett externt ljudkort via USB. Tillexempel IK Multimedia iRig Pro Duo. Därifrån kan man sedan koppla in två mikrofoner med XLR-koppling. Med det skulle det gå att använda iPad som inspelnings-studio när det kommer till poddar. Med ett externt ljudkort som hanterar två (eller fler) mikrofoner kan jag ju spela in direkt i GarageBand på iPad och sedan redigera och exportera till min podd-platform.
Jag får helt enkelt sälja mina fina USB-mikrofoner och skaffa en uppsättning med XLR-mikrofoner istället.

Med dessa två lösningar är det främst iPads hantering av externa skärmar som är kvar för att den ska bli en ersättare av en dator i min värld. Ett bättre skärmstöd kan som sagt lanseras så snart som under kommande WWDC i Juni. Sedan hade det ju inte gjort något om operativsystemet fick stöd för nya RAW-format från olika kameratillverkare och även för fler än en USB-mikrofon. Men detta var i alla fall ett par lösningar för två av de idag existerande hindren i frågan.