Den glansiga broschyren. Några tankar om Apples senaste iPhone-presentation.

Då var det dags igen.
Apple höll sin årliga iPhone-presentation och med det lanserade de inte bara iPhone 13-serien, utan även en ny Apple Watch samt iPad och iPad mini.
Som vanligt var det ett snyggt presenterat och regisserat event. Lite som den glansiga broschyrerna man förr kunde få om en produkt i butiken. Du vet, de som skvallrade lite väl mycket om att priset på varan skulle kunna sänkas med si sådär några hundra- eller tusenlappar om man nu inte valde att lägga så mycket pengar på glansiga broschyrer.
För detta var helt klart Apples mest glansiga broschyr-presentation någonsin.

För varje år sedan 2007 har iPhone blivit bättre. De första åren mer tydliga och stora tekniska kliv, och nu på senare år skulle jag säga att det är via iOS som mobilerna blir bättre. För det finns liksom inte så mycket mer hårdvarumässigt att göra om vi ska vara helt ärliga.
Varje år får vi lite bättre processor som gör att batteritiden varar lite längre. Kanske till och med ett något mer effektivare batteri. Bättre kamera och någon form av uppgraderad skärm.

I år gick över häften av presentationen av de nya iPhone-modellerna att just berätta om kameran. Samtidigt så var det ingen enorm uppgradering från fjolårets modell. Lite bättre komponenter och mörkerseende, men inom marginalen för vad vi förväntat oss. Den största förändringen låg i videofunktionerna och det var mer mjukvara än hårdvara.
Största fysiskt märkbara skillnaden mellan årets Pro-modell och tidigare modeller var ProMotion med upp till 120 Hz skärmuppdatering. Det är något många väntat på sedan iPad Pro fick detta 2018, och något som mer eller mindre funnits i de flesta andra mobiler i samma segment de senaste åren.
En välkommen uppdatering, om än en något sen och även förväntad sådan.

Det är väl egentligen det som blivit Apples och även hela teknikvärldens största problem i dag. De är så rädda att tappa något till konkurrenserna att de hellre lanserar något som är halvdant eller till och med halvfärdigt än att inte lansera något alls.
Tittar vi på Apple Watch Series 7 är det än mer tydligt att det viktiga var att släppa något än att släppa något bra.
Klockan bjöd på samma innehåll som i fjol. Samma processor. Samma batteritid. Samma mätning av syre i blod och EKG. Lite större skärm. Bättre operativsystem (som alla modeller får) och något snabbare laddning.
Fysiskt var alltså enbart skärmen som uppgraderades. Inget annat rördes.

Någonstans finns det en anledning till att Apple håller kvar vid den numera halvdöda Apple Watch 3 som det billiga alternativet. För hade de gått upp till 4:e generationen istället hade det lett till att folk fått en ”för bra” modell som troligen kannibaliserat på årets modell.
Samma gäller med mobilerna. De senaste generationerna av iPhone håller otroligt hög klass. Skulle du köpa en iPhone X från 2017 idag hade du haft stor nytta av den i många år från idag. För steget mellan iPhone X och iPhone 13 är betydande, men inte kilometerlångt.

Det för mig till min andra stora tanke om gårdagens event.
Om Apple nu vill gå i främsta ledet i form av att vara ett miljömedvetet alternativ inom teknikbolagen, så borde de även se över cyklerna på sina produkter.
För lika mycket som Apple vill verka miljömedvetna när de tar bort laddaren och hörlurarna från deras produkter (även om vi alla vet att det i första hand handlar om att spara några ören på sista raden), så borde de istället fokusera på det som verkligen betyder något för miljön: överkonsumtionen.

Självklart vill Apple sälja varor. Det är lite grunden i dem som företag. Men deras (eller någons) produkter gör inte direkt stora tekniska kliv på ett år. Inte på två år heller. Det är mer var tredje eller fjärde år som produkterna utvecklats ordentligt för att faktiskt få oss att se den där wow-faktorn och som gör det vettigt att uppgradera. (Kolla bara på iPad Pro vars modell från 2018 fortfarande gör det omöjligt för mig att köpa en ny. Den är helt enkelt för bra på alla plan för att jag ska behöva uppgradera den).

Då hade det varit bättre att på nästa presentation säga att vi från och med nu kommer lansera en ny modell var 18:e eller 24 månad istället för var 12:e.
Både för den påverkan på klimatet produktionen och frakten av alla dessa varor har över världen. Men också att det helt enkelt inte finns något riktigt behov av en ny modell varje år. Årets presentation av både mobiler och klockor var ett tydligt bevis på det. Detta var bara en presentation för presentationens skull, och att ge aktieägarna något att bli lyckliga över. Men konsumenten och klimatet tjänade inget på den där ”glansiga” uppgraderingen överhuvudtaget.

Visst, ska man se ur ett företagsperspektiv så är längre cykler inget som kanske gynnar aktien. Men samtidigt så behöver man inte presentera fyra mobiler samma dag tillsammans med två iPads och en klocka.
Där skulle man tillexempel kunna uppdatera iPhone vartannat år och iPhone Pro åren emellan. Då får varje modell en cykel på två år samtidigt som företaget ändå släpper något något varje år. Här borde Apple bara säga att vi levererar en såpass långsiktig produkt att vi inte behöver uppdatera den varje år.

Med det sagt så behöver inte gemene man uppgradera sin mobil på mindre än tre, fyra år och med det så kanske man ska fokusera att släppa mer sällan än att bygga på överkonsumtionen och faktiskt tvinga konsumenten att hålla fast vid sin produkt än längre. Det kanske känns långt i teknikvärlden, men bortsett från skador på skärm och chassi, så håller just iPhone ovanligt länge i prestanda på grund av att de har bra komponenter samt att Apple regelbundet uppdaterar operativsystemet, som är det som verkligen uppdaterar mobilen varje år.

Att Apple tänker på klimatet är viktigt. De försöker hitta bra komponenter till sina produkter som gör att de håller längre över tid. Men att i ena stunden bry sig om miljön när det kommer till vissa saker så som laddare och vissa komponenter, men inte i överkonsumtion och att pressa ut produkter för sakens skull mer än något annat rimmar tyvärr illa. För är det ett företag som borde kunna gå i främsta ledet och sätta ner foten i hysterin om att uppdatera något bara för sakens skull så är det Apple. Jag slår vad om att de andra bolagen hade dragit en lättnad suck och följt efter med längre cykler på fem röda.