Det är svårt att hitta en vettig fotoapp

Jag älskar foton.
Jag älskat att ta foton och se på foton. Det är den konstform som tilltalar mig mest. Fotokonst.

Samtidigt tycker jag det är svårt att hitta fotoinspiration och en plattform som funkar att både upptäcka bra fotografer och själv lägga upp mina egna foton. Det finns många appar och plattformar för bilder, men alla har minst lika många nackdelar som de har fördelar skulle jag säga. Vilket gör att man tillslut tröttnar på dem.

De plattformar jag mest använt är Instagram, Flickr och YouPic. Men jag har även testat GuruShot och 500px om än i kortare period. Jag var som sagt inte supernöjd med någon när det väl gått ett tag. Det slutade med att jag i valde denna blogg som lösning för mina egna foton.
Tänkte att jag skulle berätta varför jag landade i det valet i detta inlägg.

Om vi börjar med Instagram, så är det stället där alla är. Det finns nog ingen fotograf eller fotointresserad person som inte är där. Problemet är att Instagram inte är superintresserade av att ha dessa fotografer och fotointresserade personer där. Det som en gång var en kreativ app för foton, är numera ett socialt mediauniversum, helt styrt av algoritmer. En plattform där man vill vara alla populära sociala mediaplattformar i en och samma app. Något som gör att de istället för att bli bra på något, blir dålig på allt.
Fokus för Instagram idag är mer att försöka ta idéer från andra appar för att ta deras kunder. Att bli Tiktok eller BeReal. Problemet är att Tiktok är den bästa Tiktok-appen och BeReal är den bästa BeReal-appen. De som har dem vill vara där för att de just inte är Instagram. De som är på Instagram vill vara där för att det inte är Tiktok. De har i grunden helt olika appar och bör så vara.

När Instagram valde att försöka kopiera andra appar istället för att utveckla sin egna, så försvann intresset för oss som gillar foton att vara där. När mitt flöde blir dåliga rekommendationen som man måste pausa var 30:e dag, eller när det är mer korta filmsnuttar i flödet än snygga foton. Ja, då är det inte den app jag – eller många andra fotointresserade – skaffade. Lägg sedan till all jävla spam som är på plattformen. Där man får 10 spamkommentarer på två minuter om man har en viss hashtag, eller man blir kontaktad av massa suspekta konton för att sälja in sex, bitcoins eller annat. Att Instagram är mer kåta på att ha användare som lätt kan bli medlemmar, än att vara en säker plats för de som faktiskt använder plattformen är för mig en stor gåta. Det kan inte vara omöjligt att få bort all den spam som finns på plattformen. Att sätta en högre tröskel för att bli medlem hade tillexempel löst en hel del problem.

När man sedan märker att spridningen på de foton man tar och engagemanget från de som följer en är lika med noll, så är det lite som att ropa in i ett vakuum. Man lägger mest bara upp bilder som ingen ser. Instagram själva tycker ju att ens följare ska se vertikala videor eller andra föreslagna bilder från användare de inte följer. Då är det inte superintressant att lägga upp bilderna där. Då kände jag att om jag ändå inte blir sedd på plattformen, så kan jag lika gärna ha mina bilder på egen plattform, där jag själv har kontrollen över dem. Även om jag säkert blir sedd ännu mindre här, så vet jag att de som kommer hit ser för att de vill se. Inte för att de blir matade med bilder de inte vill se eller blir överösta med spamkommentarer.

Jag testade Flickr under några år.
Det var en helt okej plattform. Tekniskt och funktionsmässigt så var den ganska dålig och tråkig dock. Sedan kändes det som det inte var några där. Efter att ha blivit utkonkurrerade av Instagram så blev Flickr lite som en spökstad. För mig är det en plattform jag glömmer bort att jag har. Jag skrollar igenom flödet lite då och då, om jag kommer ihåg att göra det. Men jag är själv inte längre aktiv med att lägga upp foton där. Så även min profil där blev till en spökstad. Det börjar i och för sig bubbla om att fotografer som tröttnat på Instagram letat sig tillbaka dit. Kanske blir det åter igen plattformen för fotografer och fotointresserade under 20-talet?

En plattform som jag gillade väldigt mycket i början var YouPic.
Bra sida att lägga upp bilder på och ett roligt sätt att interagera mellan fotografer. Man kan kommentera och ge stjärnor till andra foton. Det blev lite av ett spel. Ju mer man interagerade med andra, ju mer poäng fick man. Foto-gameification, typ.
Det resulterade i ett av mina två stora problem med plattformen.

Var man en medioker fotograf, så kunde man få massa poäng genom att interagera med andra och gilla samt kommentera deras bilder. Oftast kommenterade och gillade de man själv kommenterade tillbaka och vips kunde en suddig mobilbild tagen i en hall bli orimligt mycket gillad. Så när jag gick igenom de ”bästa” fotograferna så var det mest skärpbilder de hade tagit. Det var mer de bilder folk slentriangillade som gjorde att dessa fotografer kom högt, än de som faktiskt objektivt var duktiga fotografer.
Nu säger jag inte att jag borde vara högt på de där listorna. Så duktig är jag inte. Men när de som var där var glada medelmåttor så kändes det inte längre som det var plattformen för inspiration. Då var det mer spelet som styrde vilka som var bra.

Det andra problemet med sidan var att de inte censurerade mindre smickrande bilder.
Jag är helt för att YouPic låter folk lägga upp nakenbilder. Moralpaniken som de amerikanska sociala mediebolagen har för att inte stötta sig med hittepå-religösa är minst sagt pinsam.
Men det är stor skillnad på att lägga upp en sensuell eller förförisk bild mot ren porr där tävlingen är att visa så mycket blygdläppar som möjligt. Att folk sedan inte klarade av att flagga sina bilder med naket innehåll (vilket hade gjort bilderna svarta tills man klickade på dem) gjorde att jag inte ville använda appen på bussen tillexempel. För helt plötligt kunde det komma en helnaken kvinna i flödet och man kände sig mer som en porrsurfare än fotointresserad. Det gjorde att appen som sådan blev ganska begränsad att använda mer än hemma.

Just detta med alla nakenbilder var något som fick mig att få en viss äckelkänsla mot många fotografer på plattformen. Det kändes som allt för många inom yrket är gubbslem rent ut sagt. De verkade inte direkt intresserade av att skapa en sensuell bild av en person. Utan de skulle till varje pris ta bild av en naken kvinna, hur onödigt det än var. Det var så många bilder av helnaken kvinna i skog, på en väg eller i en säng. Rakt framifrån utan att det på något sätt tillför något till bilden mer än att kvinnan var naken. Det kändes mest olustigt. Det enda jag tänkte på var att gubben som tagit bilden säkert gjort närmanden medan fotot togs. För det var som sagt bara nakenheten som var det viktiga. Inte hur man tog bilden. Ingen tanke på ljuset eller något annan. Mest äckligt faktiskt.

Dessa två saker växte fram som ett problem för mig på YouPic. Att det mest var ett spel och att det var för många fula gubbar där som bara ville fotografera en naken kvinna. Utan finess och utan respekt för kvinnan.
Sakta men säkert förvandlades även denna plattform till något jag mer konsumerade bilder på, än laddade upp till.

Nu är jag som sagt här. På egen domän i klassisk bloggstil istället för på ett socialt media eller community.
Att slippa spam från porrkonton eller ”promote it on”-kommentarer och numera ha full kontroll över mina foton känns ändå bättre än att ha 1000-tals följare som ändå inte ser det man gör. Visst, man hamnar inte i någons flöde. Men jag tror detta är bästa sättet att få ha kvar ens kreativitet och inte störa sig på plattformar som inte känns helt perfekta. Sedan är det bättre att kunna visa upp ens egna foton på egen hemsida, än via ett socialt media. Då blir detta 100% jag, och inte ”min del av Flickr/Instagram/Vad-som-helst”.

Jag kommer säkert använda ett community för mina bilder längre fram. För det är ändå roligt att ha ens bilder och ens inspiration på ett ställe. Men just nu trivs jag bra här. Det ena utesluter inte det andra dock. Så har du ett förslag på en bra plattform för foton, som är inspirerade, roligt och med fokus på bilderna så är jag öppen för förslag.