September betyder ny iPhone. Det är numera en lika säker tradition som kräftpremiär eller midsommarafton. Någon gång under September presenterar Apple årets upplaga av sina mobiler.

Jag var inte superimponerad i fjol av modellerna som presenterades och jag är tyvärr inte direkt imponerad i år heller. I alla fall inte när det kommer till den vanliga icke-promodellerna av iPhone.

Här har de återgått till iPhone och iPhone Plus. Borta är iPhone mini som lanserades med iPhone 12. Istället skalar de upp modellen till samma storlek som iPhone Pro Max (6,7″). Bra där. Det är inte bara proffs som ska ha stora mobiler, speciellt inte när Max-modellen lätt blir orimligt dyr om man bara vill komma åt skärmen som jag vill.
-Jag hoppas detta blir standard i fortsättningen över hela Apples produktkatalog. Att en mindre kraftfull iPad än just iPad Pro kan bli större samt att MacBook Air får en 15″ storebror. Men det är ett annat inlägg känner jag.

Med samma design, näst intill samma processor (5 kärnor grafik istället för 4) samt en uppdaterad kamera så ger Apple oss precis lagom mycket – eller lite – för att på gränsen rättfärdiga en uppdatering. Ska du köpa en ny mobil i år får du en bra och kraftfull sådan. Vill du ha det senaste kommer steget från fjolårets eller året innan inte vara superstort. Du kommer betala drygt 2000 kronor mer för nästan samma mobil på grund av valutakursen, så det är ingen vidare bra deal att uppgradera i år om du inte måste.

Samma gällde tyvärr också Apple Watch.
Redan i fjol var de tekniska nyheterna i klockan väldigt små. Större skärm, absolut. Samt sensor för syrenivån i blodet (Covid-tidsåldern) Men förutom det känns det som både klockan och den vanliga mobilen utvecklats så mycket som de kan.
Nyheten i år var möjligheterna att känna av temperaturförändringar i kroppen när du har ägglossning, samt att klockan (och mobilen) kan känna av en bilkrasch. Ja, det var typ det. Resten var optimeringar i mjukvaran, som att stänga av funktioner för längre batteritid. Annars var batteriet samma.

Personligen har jag en Apple Watch 4. Den funkar grymt för det jag har den tid – kollar notiser, samt träning. Det enda jag saknar är att skärmen alltid är på. Något som kom med Apple Watch 6, så tekniskt skulle jag kunna köpa en sådan, eller en 7:a på utförsäljning nu när de nya modellerna kommer. Men det finns inget i den nya modellen som direkt tilltalar mig.

Det är lite här som jag tycker Apples stora problem är just nu. De har tagit tekniken så långt att det i sig inte finns en anledning att uppgradera deras produkter förutom när de går sönder eller operativsystemet inte längre stödjer dem. Det finns liksom inget nytt att leverera.
Med det sagt så betyder det inte att Apple börjar bli ointressanta. Det de gör, det gör de bra. Men utvecklingen mellan uppgraderingarna är så små år för år att det inte ens är värt att sitta igenom deras presentationer.
Vi räknar med lite bättre prestanda, lite bättre batteri och lite bättre kamera inför varje ny lansering. Resten är mjukvara som vi ändå får via nya WatchOS eller iOS. (Och ska vi vara ärliga så har batteriet på Apple Watch inte rört sig en meter sedan starten och dess 18 timmar).

Jag kan inte låta bli att tycka att Apple borde smeta ut sina produkter över 24 månader istället för 12. Månad 1 för iPhone, månad 8 för Apple Watch och månad 16 för iPhone Pro och sedan ny iPhone igen månad 24 osv. Det gör förhoppningsvis att teknikutvecklingen under dessa månader gör produkterna mer intressanta när de väl kommer, samt att de har släpp lite mer regelbundet. Däremellan kommer ju nya Mac-datorer samt iPads och hörlurar.

Det som gav lite wow-fakor i går var dock Apple Watch Ultra, som är deras extrema version av klockan för atleter. För 11.000 kronor kan jag väl inte påstår att jag är målgruppen för klockan. Som sagt, notiser och stegräknare skulle jag kunna ha en Apple Watch SE för.
Men jag var imponerad av design och tekniken som fanns i klockan. Att det kändes som de verkligen tänkt på allt som en person som är under vattnet eller långt bortom mobiltäckning behöver. Så det kommer vara en cool produkt för just extremsportutförare (och män med ålderskris). Men med det blir det också väldigt nischat som produkt.

Uppdateringen av iPhone Pro kändes spännande och visade lite vad vi kan förvänta oss i nästa års modell av den vanliga iPhone.
Främst att de satt in en kamera med 48 megapixlar, vilket gör att jag som hobbyfotograf inte kunde bli annat än lite kissig i den.
Sedan tyckte jag att Dynamic Island var lysande. Här har Apple helt enkelt utvecklat området för kameran på skärmen så den formas efter aktivitet så som musikuppspelning, identifiering samt notiser. Allt flyter in och ut från området och det ser sjukt snyggt ut. Här har Apple verkligen utvecklat och tagit en död yta av skärmen och gjort det till något helt nytt. Sedan kan jag även kasta in att skärmen alltid är på som en av funktionerna jag uppskattade med den nya mobilen.

Då jag själv har en iPhone 12 Pro Max, ser jag dock ingen anledning att uppgradera min mobil i år. Visst, kameran är absolut något som lockar, men jag fotar mest med min Olympus-kamera. Annars är prestandan på min mobil lite för bra för att ens tänka på att uppgradera. En av de främsta anledningarna till att hålla ut minst ett år till är dock ryktet (så ta det med en nypa salt) att Apple ÄNTLIGEN kommer att lämna Lightning för USB-C nästa år även på iPhone. Det gör att jag inte är sugen på att uppdatera i år för att ha en mobil som i flera år kräver en annan sladd för laddning. Då kan jag ha USB-C för mobilen, iPad, kamera och dator. Inte för att sladdar är tungt att bära, men det är sjukt smidigt att inte fundera på om man verkligen tagit med sig rätt kabel för rätt tillfälle.

Årets iPhone-event visade än en gång att det inte händer så ofantligt mycket i hårdvaran för mobiler längre. Från att göra stora tekniska steg år för år de första tio åren så skulle jag säga att från iPhone 11 och framåt är utveckligen mycket mindre. Mobilerna har blivit såpass mogna numera att det inte är ett eller två-års cykler för att uppgradera som många körde med i början – inklusive mig själv. Nu är det mer tre, fyra ja kanske fem år. När man väl uppgraderar får man en sjukt bra mobil, absolut. Men jag tror personligen inte att uppgraderingarna är värda att göras varje år över hela uppsättningen. Utan Apple borde istället göra mer som med iPad och deras datorer där de uppdaterar löpande fast någon av modellerna åt gången, så cykeln blir cirka 24 månader för varje produkt. På det viset har de alltid en relativt ny produkt ute, men också en mer utvecklad produkt.