Mastodon är likt Twitter en mikroblogg där du kan dela dina tankar och åsikter på 500 tecken. Det kan vara allt från dina tankar för stunden, att kommentera en länk du som delar, ett foto eller en händelse. Du skapar innehållet, så det blir det du vill att det ska vara.

Nu när Elon Musk håller på att köra Twitter – eller X – i botten är det många som letar efter ett alternativ. Ett av dessa alternativ är Mastodon. Ett socialt nätverk som bygger på öppen källkod där personer kan skapa egna insatser (eller noder) efter tillexempel region eller intresse. På det viset är allt decentraliserat och ägs av alla och ingen skulle man kunna säga.

På håll kan Mastodon verka lite komplicerat med dessa olika instanser, men det är egentligen bara två saker du ska tänka på:

Välj instans efter och hur du själv skriver.
Jag skriver på svenska och valde mastodon.nu (som är den största svenska plattformen idag), för att just ha en svensk instans. Du kan välja vilken du vill och du kan sedan emigrera till en annan instans om du så vill. Men det fina är att alla instanser är sammankopplade, så du kan söka efter och följa personer på andra instanser oberoende av vilken du själv huserar på. Så var inte rädd att du väljer ”fel”, allt går att ändra eller justera i efterhand.

Den andra saken du ska tänka på är att börja med att utgå från din instans tidslinje.
På Mastodon har du tre tidslinjer: din hemtidslinje, din lokala instans tidslinje och hela federationens (Mastodon) tidslinje.
I början kommer såklart din tidslinje att vara mer eller mindre tom. Här kanske du börjar söka efter och följa de personer du följt på Twitter.
Efter det är mitt råd att utgå från den lokala tidslinjen. Här får du upp alla inlägg som skrivs och delas på just din instans. På det viset kan du se om det är några medlemmar på samma instans som kännes mer intressanta än andra eller om de delar inlägg av personer från andra instanser som känns relevanta för dig, så kan du börja följa dem. Här skulle jag säga att det är bättre att följa för många än för få. Du kan när du vill avfölja dem om de skriver för mycket, för ointressant eller inte alls det du hade hoppats på att de skulle skriva om. Men mitt råd är ändå att hålla dig främst i det lokala flödet till en början, innan du byggt upp en skara som du följer i din hemtidslinje. Annars blir upplevelsen på Mastodon ganska tråkig om du bara följer några få och ingen av dem kanske skriver. För det är inte samma nivå av medlemmar som på X idag, men de är (oftast) vänliga och interagerar med många, vilket är fint.

Ett annat tips är att du kan följa olika hashtags på Mastodon, vilket jag tycker är trevligt. Om du kanske vill ha koll på #streetphotography eller #svpol så kan du söka på det, och sedan klicka i ”Följ hashtag”. Eter det kommer inlägg från hela Mastodon-federationen med dessa hashtags upp i ditt hemflöde. (Även här är det bra att ändra lite efter resultat. Jag började med #photography och fick bara foton i flödet efter det. Sedan ändrade jag till mer specifika foto-taggar och fick ett rimligare flöde).

Men varför ska jag inte välja Bluesky, undrar du kanske?
Bluesky vision är likt Mastodon en decentraliserat plattform, men idag är det bara en instans på den. Bluesky är också mer som Twitter ett företag som i grunden vill tjäna pengar, och med det kan det hända samma sak med dem som det gjorde med Twitter. Att någon kommer in och köper upp med en helt annan agenda än den som du tänkte att de hade när du blev medlem. Så jag skulle nog inte lita på att Jack Dorsey kommer ta hand om plattformen på sikt. Det gick ju inte superbra sist gång…

Men som sagt. Testa gärna Mastodon och se om plattformen är något för dig. Jag tycker den är riktigt trevlig och jag har samma känsla där nu, som jag hade på Twitter för 13 år sedan. Jag hoppas att det förblir så och inte svämmar över av troll och hat. Men har man ett vettigt gäng moderatorer på sin instans, så kommer de städa bort slöddret snabbt. Det är väl också det fina med öppen källkod – folk är inte där för att dra in reklampengar och aktiekapital i första hand, och med det är det viktigare att visa upp siffror på användare än användarupplevelse. På Mastodon känns det i alla fall som de genuint vill skapa en bra plattform.

Vill du följa mig på Mastodon hittar du mig här.