OM System i storstadsdjungeln

När Olympus kameradivision såldes av till Japan Industrial Partners 2020 var det många som undrade vad som skulle hända med det anrika kameramärket.
Skulle JIP suga ur det lilla kapital som fanns i märket och köra det till botten, eller skulle de fortsätta leverera kameror och linser av samma höga kvalité som Olympus hade gjort sedan 1936?

Olympus blev till OM Digital Solutions och det nystartade kameraföretaget fortsatte med att leverera kameror och linser till de som ville ha något mer än en mobilkamera, men mindre och smidigare än en fullformatskamera.

Med den nya organisationen ändrades också fokus. Från att vara en kamera för alla tillfällen, så som porträtt, för influensers på Instagram, resekamera med mera, blev OM System en renodlad utomhuskamera. En kamera för att fota fåglar, djur, makro och landskap.
OM Systems små och smidiga kameror var ju perfekta för ändamålet. De var lätta att ta med sig på vandring för att fotografera stora landskap. De var snabba för att fota djur som fåglar och systemets dubbla brännvidd mot fullformat gjorde kameran perfekt för makro och att komma nära djur, utan att behöva allt för stora objektiv.

Som många företag är det bra att hitta ett tydligt fokus och sin målgrupp. Att kamerorna går att använda till annat än just fåglar, djur, makro och landskap är självklart. Du kan ta minst lika snygga porträtt, konsertfoton, bröllop eller semesterbilder med en kamera från OM System idag, som du kunde med en kamera från Olympus för fem år sedan. Det är bara inte där som marknadsföringen ligger.
Dock kan jag inte låta bli att känna att det nya företaget gjorde en stor miss i valet av fokusområden för kamerasystemet. För lika myckets om kameran är perfekt för att fota djur och natur med, så är dess smidiga format, små linser och snygga estetik också perfekt för att använda kameran i en annan typ av ”djungel”, nämligen storstadsdjungeln.

Jag tycker OM System är perfekta kameror för gatufotografering. Att dokumentera livet i staden och människorna där. Främst OM-5 eller dess föregångare OM-D E-M5 samt OM-D E-M10 har perfekt storlek och formfaktor för att lätt ta med sig under gatufotografering. Systemet är snabbt, skarpt och smidigt.
Jag förstår att OM System lite valde bort saker som sport, porträtt, bröllop med mera i just marknadsföringen. För även om de är bra (ja till och med mycket bra) på det, så är de andra märkena större och mer etablerade där.
Visst, när det kommer till gatufotografering är det många som idag använder Fuji eller Sony, eller kanske till och med Ricohs små kompaktkameror. Men en OM-5 med ett objektiv på 17 eller 25 millimeter, eller deras nya (magiska) 20 millimeter med en bländare på f1.4 ger ett perfekt paket i handen och fickan för att dokumentera livet i staden.

Hade jag valt ett helt nytt kamerasystem idag, hade jag nog inte valt ett som var nischat till något jag själv inte är så intresserad av. Jag tycker natur- och djurfotografering är ganska ointressant. Där hade valet av just en OM System-kamera varit ganska icke-troligt om jag såg deras hemsida idag eller vilka bilder de lyfter fram på sociala medier. Då hade nog Sony eller Fuji varit mer tilltalande för min del. För om du ska skaffa något nytt idag, kollar du ju på vilken kamera andra som fotar i den stil du själv vill fota använder. Om alla som håller på med gatufoton använder Fuji, så lär det ju bli det märket. Eller om du gillar tanken på att ta porträtt av människor, och de som skapar porträtt du själv uppskattar använder en Sony, så lär det vara just en Sony du skaffar. Går du då in på en hemsida eller på sociala medier för ett märke och du inte hittar något som tilltalar dig bildmässigt, lär du inte välja det märket – hur bra det än är.

Men som sagt, hade de lagt till gatufotografering i storstadsdjungeln bland användningsområden för kameran på deras hemsida, så tror jag de både hade breddat sin publik men samtidigt hållit kvar lite av den nisch som de nu slagit sig in på. Med lätta smidiga och innovativa kamerasystem för proffs och entusiaster. Som fungerar lika bra att ta med sig ut för att fota djur i naturen som människor i storstaden.

Jag som levt med Olympus sedan 2016, då jag skaffade min första OM-D E-M10 vet att kameran fungerar utmärkt för gatufotografering, men även för porträtt, konsert och bröllop. Jag är mest bara rädd för att det nya OM System missar en ganska given publik med att inte visa upp fler användningsområden än enbart djur och natur på hemsidan. För att inte skjuta allt för brett tror jag att de skulle landa helt rätt med lägga till just gatufotografering också.

Olympus OM-D E-M5 II + M.Zuiko 17mm f/1.2 PRO
Olympus OM-D E-M5 III + M.Zuiko 20mm f/1.4 PRO
Olympus OM-D E-M5 III + M.Zuiko 20mm f/1.4 PRO
Olympus OM-D E-M5 II + M.Zuiko 75mm f/1.8
Olympus OM-D E-M5 II + M.Zuiko 12-100mm f/4.0 PRO
Olympus OM-D E-M5 III + M.Zuiko 45mm f/1.8