Dags att låta en Lotto-vinst vara en vinst

Vad tänker du på när du hör ordet Lottovinst?
Visst är det en drömmande känsla du får av den där miljonvinsten som är synonymt med ekonomisk oberoende och att du på måndagen kan säga upp dig från jobbet?

Problemet är att vår vision om miljonvinsten inte har så mycket med ekonomiskt oberoende att göra längre. Det är bara en dröm Svenska Spel hållit vid liv sedan 70- och 80-talet. Att en Lottovinst är det som förändrar livet.
Då, på den tiden, var det definitivt så. En miljon var ett nytt hus och en ny bil. En miljon idag är knappt kontaktinsatsen till en lägenhet i våra storstadsregioner. Visst, det är en bit på vägen och en miljon i sig är mycket pengar om man ska spara ihop till det. Men det vi får för en miljon idag är långt ifrån vad vi kunde få för 40 år sedan.

Svenska Spel försöker i och för sig att krydda spelet med att man kan vinna drömvinsten, som allokerar upp vinstpengar som helt enkelt inte delats ut. Här är vinsten istället galet stor, där vinster på 100 miljoner kanske är lite för mycket om man ska vara ärlig. Det är mer en kul PR-grej skulle jag säga, men jag personligen tror nog att Svenska Spel istället bör se över grundvinstplanen för Lotto. För idag är fyra till sex rätt ett hån och sex rätt samt ett tillägg en okej mellanvinst, medan sju rätt ibland är en vettig vinst på tre, fyra miljoner, men allt för ofta är det strax över en miljon och med det som sagt mer ett välbehövligt bidrag till att göra något nytt, än den där ekonomiska oberoendet som var en storvinst förr.

Om vi kollar på vinstplanen för Lotto ser den i runda slängar från lågt till högt ut som följande en normal lördag:

4 rätt 20 kr
5 rätt 100 kr
6 rätt 3000 kr
6 + 1 rätt 30.000 kr
7 rätt 2.000.000

Det är en ganska tråkig vinstplan överlag. Och med tanke på hur sällan folk får 7 rätt, eller hur få som ens får 6+1, så är det många miljoner som läggs på hög till den där drömvinsten.

I min värld tror jag fler vill vinna lite mer, än att ha få som vinner allt.
Då tror jag att de två lägsta vinstnivåerna borde vara ungefär samma (möjligen att 5 rätt ändå ger runt 1000 kr). Men 6 rätt borde ju vara runt 30.000 kr och 6+1 istället cirka 250.000 kr.
Vad det gäller 7 rätt så borde den med tanke på inflation och hur sällan den faktiskt faller igenom hamna runt 10 miljoner som standard och med det helt stryka drömvinsten (eller anpassa den så fördelningen mellan ordinarie vinster kan bli så som jag beskrev här ovan). För bevisligen blir det löpande ett stort överskott av vinstpengar för Svenska Spel av de vinster som inte faller igenom. Annars hade de ju inte kunnat skapa drömvinsten, miljonregnet eller andra chansen. Då är det ju bättre att låta detta enorma överskott som skulle vara vinstpengar istället till stor del läggas in i en låst vinstplan från början.

Då sju rätt oftast inte går igenom och det är ett väldigt litet antal som får 6+1 (oftast 10-20 rader av alla som spelas) så känns det ju mer lockande att spela Lotto om man ser att man ändå kan vinna en okej summa än att det är som idag; antingen är en ouppnåelig fantasisumma eller ett hån för att du en gång på åtta år fick 6 rätt och med det 3427 kronor.